ARiMR:
Łagodzenie skutków epidemii COVID-19 w sektorze przetwórstwa rybnego.
31 lipca rusza nabór wniosków
Zakłady przetwórstwa rybnego to kolejny adresat, po
armatorach statków rybackich, do którego trafi pomoc rekompensująca straty
gospodarcze wynikające z epidemii COVID-19, wypłacana ze środków Programu Operacyjnego „Rybactwo i
Morze”. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa ogłosiła pierwszy z
trzech planowanych naborów wniosków o wsparcie dla tej branży. Odbędzie się on
w terminie
31 lipca – 6 sierpnia 2020 r.
O
pomoc, która jest realizowana w ramach działania „Przetwarzanie produktów
rybołówstwa
i akwakultury”, mogą ubiegać się zakłady przetwórstwa rybnego, działające jako
mikro, małe lub średnie przedsiębiorstwa, które
roczny przychód netto będą dokumentowały na podstawie potwierdzonego przez
Morski Instytut Rybacki – Państwowy Instytut Badawczy oświadczenia o rocznym
przychodzie netto z tytułu sprzedaży produktów rybołówstwa lub akwakultury,
w ramach działalności gospodarczej wykonywanej w zakresie kodu PKD 10.20.Z –
Przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków, ustalonego na podstawie dokumentów
potwierdzających wypełnienie obowiązku statystycznego (RRW-20).
Pomoc finansową przyznaje się w formie
wypłaty premii – określonej w umowie
o dofinansowanie, na realizację operacji w zakresie wsparcia kapitału
obrotowego –
w wysokości 5 proc.
rocznego przychodu netto.
Kolejne nabory
wniosków w ramach tego działania odbędą się we wrześniu i pod koniec bieżącego
roku.
Wnioski o dofinansowanie przyjmują oddziały regionalne
ARiMR. Można je składać osobiście lub rejestrowaną przesyłką pocztową.