Powrót   |  

Certyfikaty i wyróżnienie CzOT dla Gminy Janów

Opublikowano: 2018-10-01


Dwa certyfikaty Częstochowskiej Organizacji Turystycznej i wyróżnienie odebrali reprezentanci z gminy Janów podczas gali z okazji Światowego Dnia Turystyki.

Uroczystość odbyła się 27 września 2018 r. w częstochowskim Hotelu ARCHE  i była okazją do nagrodzenia ludzi zasłużonych dla turystyki oraz do podsumowania działań  ukierunkowanych na promocję i uatrakcyjnianie regionu częstochowskiego.

W kategorii „pamiątka turystyczna” certyfikat przyznano Jolancie Madej - artystce z Janowa za Jurajskie Misy. W kategorii „potrawa regionalna” certyfikat uzyskała Spółdzielnia Socjalna Złota Jura za Złotopotockie pierogi z pstrągiem.

Specjalne wyróżnienie po raz kolejny trafiło do człowieka turystyki Henryka Srokosza – przewodnika, gospodarza Punktu Informacji Turystycznej i Schroniska Młodzieżowego w Siedlcu, radnego Rady Gminy Janów.

Certyfikaty i wyróżnienia wręczyli Krzysztof Matyjaszczyk - prezydent Częstochowy wraz z zastępcą - Jarosławem Marszałkiem, Zdzisław Wolski -  przewodniczący Rady Miasta Częstochowy oraz Stefan Nowak - prezes Częstochowskiej Organizacji Turystycznej.

Jurajskie misy wykonane sąz betonu, z amonitami od strony wewnętrznej lub zewnętrznej są inspirowane przyrodą Jury. Na misach są widoczne: odciski skrzypów, paproci, liści klonów, roślin łąkowych, szczątki muszelek z dna jurajskiego morza zatopione w żywicy w kolorach naturalnych. Proponowane są w różnej wielkości: jako drobna pamiątka lub wystrój wnętrza, pojedynczo albo w komplecie pod nazwami np. "Jurajska łąka” albo „Aleja klonów” w zależności od użytej rośliny do wykonania odcisku. Posiadają opakowania okolicznościowe z nadrukiem liścia paproci. Więcej na www.jolantamadej.com
Złotopotockie pierogi z pstrągiem - pełnowartościowa potrawa z nadzieniem z wędzonego pstrąga. Do farszu dodaje się różne dodatki, przyprawy i zioła. Pierogi są ręcznie lepione i gotowane w wodzie. Są miękkie i soczyste. Mają swoisty, delikatny smak i lekki zapach ryby. Można je podawać z różnymi okrasami. Smak najlepiej podkreśla okrasa z masła klarowanego.
Złotopotockie pierogi z pstrągiem podawane są w Bistro Złota Jura w Złotym Potoku przez cały rok. Bistro prowadzi Spółdzielnia Socjalna Złota Jura utworzona przez Gminę Janów i Stowarzyszenie YAVA. Wiecej na fb.


Galeria zdjęć

Skomentuj artykuł

Czytano: 369 razy
Dodane przez: Patryk Jeziak
Dodane: 1 Października 2018, zmienione: 15 Grudnia 2018
 

Wydarzenia
W zadanym przedziale nie znaleziono wydarzeń.
I Maraton Jurajski w gminie Janów
Mikołajkowo w gminie Janów
  • Mikołajkowo w gminie Janów
  • W dniach 6-9 grudnia 2018 r. w gminie Janów przebywał święty Mikołaj. Specjalne wydarzenia z okazji Jego wizyty zostały zorganizowane w...
Rozstrzygnięto otwarty konkurs ofert
TOUR  DE  POLOGNE  W  CZĘSTOCHOWIE  i  POWIECIE  CZĘSTOCHOWSKIM
Maria Włodarczyk Wójtem Roku 2014
  • Maria Włodarczyk Wójtem Roku 2014
  • Maria Włodarczyk, wójt gminy Dąbrowa Zielona (powiat częstochowski), została wybrana Wójtem Roku 2014. Kapituła Konkursu doceniła...
XV Powiatowy Konkurs Krajoznawczy  „Region Częstochowski – moja mała ojczyzna”
Kolejne miliony na drogi
  • Kolejne miliony na drogi
  • Wczoraj częstochowskie starostwo otrzymało wydaną przez Ministerstwo Spraw Wewnętrznych promesę potwierdzającą przyznanie naszemu powiatowi 8...
Pomoc społeczna w Polsce i w Niemczech
Konkurs „Region Częstochowski – moja mała ojczyzna”
Zapraszamy do udziału w konkursie fotograficznym!
II Konkurs Powiatowy „Cztery Poru Roku Oczami Dziecka”

Dane kontaktowe:

Starostwo Powiatowe w Częstochowie
ul. Jana III Sobieskiego 9,
42-217 Częstochowa

tel. centrala (034) 32 29 100, fax (034) 32 29 111
e-mail: starostwo@czestochowa.powiat.pl

Mapa dojazdu:

Wyświetl większą mapę
Oficjalny serwis internetowy Wrota Powiatu Częstochowskiego
Wszelkie prawa zastrzeżone - © Copyright 2011

strony www | kraków | freshweb.pl